SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ilość białka

  • W świecie żywienia często dochodzi do debat pomiędzy mięsożercami i wegetarianami. Szczególnie w kwestii tego, który system żywienia jest zdrowszy, lepszy dla nas i środowiska, jedni próbują przekonać drugich.  Czy w związku z tym powinniśmy zostać wegetarianami? Cóż... Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Ludzie jedzą mięso od lat i wielu nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4275 Data: 2021-09-16 17:25:33
  • Czy białko serwatkowe obniża trójglicerydy?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] tak do momentu, gdy pojawiły się liczne, niezależne badania, w których wykazano korzystny wpływ np. koncentratu czy izolatu białka serwatkowego na stężenie insuliny we krwi, ilość podskórnej tkanki tłuszczowej (białko ułatwia redukcję), system odpornościowy, samopoczucie czy regenerację po treningu siłowym. Odżywka białkowa a poziom [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2139 Data: 2022-02-24 07:19:14
  • Suplementy diety mogą stanowić doskonały sposób na poprawę parametrów wysiłkowych. Wielokrotnie omawiamy produkty na masę mięśniową, czy też dodatki do treningów osób uprawiających sporty walki. Jak jest w przypadku pływaków? Czy osoby regularnie pływające powinny stosować suplementację? Jakie odżywki warto uwzględnić w diecie pływaka? Odpowiedzi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4196 Data: 2023-03-11 08:16:31
  • Nietolerancja laktozy - mleko a odżywki białkowe

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Laktoza jest dwucukrem składającym się z glukozy i galaktozy. Krąży o niej wiele mitów, podobnie jak o mleku. Przede wszystkim należy odróżniać poszczególne rodzaje produktów. Czym innym jest mleko, jogurt, sery, a np. sproszkowane białko serwatkowe. Podsumowanie Mleko budzi wiele kontrowersji i należy samodzielnie rozważyć, czy jest niezbędnym [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 721 Data: 2023-10-22 10:10:40
  • Ziemniaki a odchudzanie

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Ziemniaki z maślanką, koperkiem i jajkiem sadzonym – tak zaplanowany posiłek może stanowić nie tylko przyjemne wspomnienie z dzieciństwa, ale także element diety redukcyjnej. Zaraz, zaraz – ziemniaki podczas odchudzania? Co z wysokim indeksem glikemicznym? Co z węglowodanami? Czy to, aby nie pomyłka? Okazuje się, że nie…   Podsumowanie Ziemniaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 13822 Data: 2017-05-27 05:33:25
  • [...] są wraz z pokarmem. Ich odpowiednia podaż warunkuje metabolizm węglowodanów, białka, jak i tłuszczu, więc odpowiednie przyswajanie będzie warunkowane przez dostateczną ilość witamin tej grupy. Co więcej, odpowiadają one za rozwój procesów myślowych, usprawniając funkcje intelektualne. Dawkowanie witamin uzależnione jest od kompleksu, jaki [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 20685 Data: 2017-06-10 10:24:56
  • [...] trening, a nie 15 g protein, co jest ilością absurdalną i niewystarczającą, szczególnie biorąc pod uwagę zawartość protein w diecie (0.9 g białka na kg masy ciała to ilość dla osoby obłożnie chorej, leżącej w łóżku, a nie trenującej). Nie wydaje się prawdopodobne, by jednocześnie wystąpił taki przyrost beztłuszczowej masy i pozbywanie się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1887 Data: 2019-06-16 14:05:38
  • [...] oceniano w eksperymencie? Oceniano następujące parametry: zawartość minerałów w kościach, beztłuszczową masę ciała i masę tkanki tłuszczowej; przyrost mięśnia prostego uda; ilość wody w ustroju, stężenie glukozy we krwi, hematokryt, stan zapalny (białko C-reaktywne), stan wątroby (aminotransferaza asparaginianowa, aminotransferaza alaninowa), [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1478 Data: 2022-11-18 18:35:23
  • [...] pozbywania się niechcianego balastu, bilans energetyczny, a nawet ochronę mięśni przed rozpadem.  Co podawano badanym? Suplement białka serwatki i placebo zawierały podobną ilość kalorii, wynoszącą 100 kcal w porcji (węglowodany) lub 112 kcal (izolat i niewielka porcja węglowodanów). Jedno opakowanie suplementu białka serwatki w proszku [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1767 Data: 2023-03-27 16:47:29
  • Co to jest cukier dodany i jak wpływa on na nasz organizm?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    Większość z nas lubi słodkie potrawy i często goszczą one na naszym stole. Niestety, choć słodzone cukrem produkty są smaczne, jedzone w zbyt dużej ilości stanowią poważne zagrożenie dla naszego zdrowia. Nadmierne spożycie cukru może przyczynić się do rozwoju wielu chorób. Ostatnio coraz częściej słyszymy "modną" nazwę cukier dodany - czym on [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 948 Data: 2023-05-03 09:56:39
  • Czy błonnik pomaga tylko w poprawie trawienia?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] dostarczać? Jak widać, włókno pokarmowe ma wiele cennych właściwości, dlatego też bardzo istotne jest, aby dostarczać odpowiednią porcję błonnika każdego dnia. Rekomendowana ilość to około 30-40g na dobę. Dzięki takiej ilości możemy pomóc sobie „oczyścić” jelita i wykorzystać jego inne, liczne właściwości. Błonnik działa bardzo dobroczynnie na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2395 Data: 2018-03-11 07:25:10
  • Trening siłowy dla organizmu jest momentem, gdy wprowadzamy nasze ciało w podniesione możliwości gromadzenia substratów energetycznych, co z kolei jest dobrą okazją na to, aby wykorzystać szeroko rozbudowaną suplementację. Odpowiednia mieszanka suplementów to znakomity sposób na to, aby podkręcić metabolizm, pozwolić mięśniom szybciej się [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10212 Data: 2018-07-11 07:57:31
  • Czy piwo poprawia odporność?

    Artykuł
    Badania naukowe

    [...] dobra dla zdrowia. Ma aż 7 niezwykłych korzyści!” Czy umiarkowane spożycie alkoholu ma negatywny wpływ na zdrowie? Okazuje się, iż krótkoterminowo bardzo niewielka ilość etanolu ma korzystny wpływ np. na ryzyko sercowo-naczyniowe. Jednak ta granica jest znikoma, a za niewielkimi korzyściami mogą iść poważne skutki uboczne dla całego [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2708 Data: 2019-02-10 17:43:07
  • Nie ma w tym nic złego, że staramy się wyglądać lepiej i chcemy być lepszą wersją samego siebie. Jeśli chcemy poprawić swoją kondycję i wznieść ją na wyższy poziom, musimy wykonać dużo pracy, ale nie jest to tylko praca na siłowni czy w klubie fitness. Sporym wyzwaniem jest także zaplanowanie i utrzymanie odpowiedniej diety. Jak dawkować? [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6394 Data: 2020-01-23 07:40:25
  • Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9696 Data: 2020-05-09 10:59:16
  • [...] kolejnych posiłkach dostarczać zróżnicowanych źródeł aminokwasów oraz zapewnić możliwość ponownego uzupełnienia rezerw glikogenu. Oczywiście, jeśli nie masz drugiego treningu tego samego dnia, to nie musisz spieszyć się z węglowodanami. Ważna jest końcowa ilość, jaką będziesz spożywał tak, aby na następnym treningu znów móc dać z siebie wszystko!

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5954 Data: 2020-08-13 10:23:00
  • Z wielu przeprowadzonych do tej pory badań wiemy, iż nerki może uszkodzić bieganie długodystansowe - w moczu pojawia się krew, białko, bilirubina i leukocyty (nie powinno ich tam być, np. białka normalnie w ciągu doby odnotowuje się znikome ilości).  TABATA, a NLPZ i inne czynniki ryzyka Wykonanie sesji TABATY może być ważnym czynnikiem ryzyka, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1665 Data: 2021-08-17 19:54:33
  • [...] może dostarczyć zdecydowaną większość z nich. Wegetarianki i weganki muszą po prostu dokładniej planować swoje posiłki, aby mieć pewność, że będą one zawierały wystarczającą ilość składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego rozwoju ich nienarodzonego dziecka. Podsumowanie Jak widzisz, wokół diet roślinnych krąży wiele mitów. Większość z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 846 Data: 2021-10-23 20:55:07
  • Żeby przygotować szybki i pożywny posiłek, potrzebna jest dobrze zaopatrzona kuchnia. Warto zatem zrobić większe zakupy, by mieć spokój na dłuższy czas. Zakupy jednak trzeba zaplanować mądrze, ponieważ wiele zdrowych produktów spożywczych szybko się psuje i musi zostać zużyta w ciągu kilku dni. Są jednak i takie, które są trwalsze i można je [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3231 Data: 2022-04-22 11:15:52
  • [...] nikomu nie zaszkodziła. Wybory dietetyczne a zdrowie W badaniach naukowych konsumpcja 3 jajek dziennie zmniejszała LDL oraz zwiększała HDL. A przecież jajka zawierają dużą ilość tłuszczu i cholesterolu. Fobia przed tłuszczami była okupiona bardzo wysoką ceną. W dietach zachodnich jeszcze częściej zaczęły gościć węglowodany, które w nadmiarze [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1522 Data: 2022-08-25 06:23:02